Halaman

A good day for a good people

A good day for a good people
Be nice to all creation on Earth , that's the real happiness

Selasa, 22 Disember 2015

What You Give You Get Back

In other words...
It's all bout KARMA ..


Dan terlalu banyak benda yang aina buat kat oghang
jadi balik kat diri aina
that's why i want to post about this..

to remind


please..
apa2 kita nak buat ..
pikir dulu ..
apa akan jadi kalau kita kat tempat dia ..

You just give .. what you want to get ..


Nak mengata oghang ?
contoh ..

" Astaghfirullah .. kenapa wey dia kapel ?
budak sekolah agama kut wey dulu ? Astaghfirullah ...
Die tak belajar agama ke dulu ?"


" Astaghfirullah ... Dulu sekolah agama ..
duk tarbiah oghang .. duk marah oghang tak tutup aurat..
asal tudung dia makin singkat weh? Astaghfirullah"


" Allahuakbar .. ape bende pi update kat moment macam ni .
Cerdik la skit "

Pernah ke mengata kat oghang mcm ni ?
Kalau pernah.. tolong .. istighfar banyak2..
nak mengata.. dalam hati ...
nak benci benda mungkar ... takpe..
nak cegah lagi bagus ..
tapi jangan .... MENGATA

jangan terlalu lantang mengutuk ..
Tapi MENEGUR tu . Alhamdulillah bagus..
Cuma ada cara dia ..


Nampak benda munkar ..
doa .. istighfar .. mohon dijauhkan ..
JANGAN MENGATA ..
JANGAN MENGAIBKAN oghang ..

Sebab serius aina cakap .. bende ni akan balik kat kita ..
Allah akan uji berdasarkan apa yang keluar dari mulut kita ..
Wallahua'lam




Ahad, 6 Disember 2015

Landscape Architecture

Bismillahirrohmanirrahim

Alhamdulillah ye anak2 , kita masih bernafas dengan udara yang segar

di mana oksigen yang kite sedut ni merupakan proses prtukaran daripada karbon dioksida yang dilakukan oleh pokok2.. jadi hargailah pokok2 yang hijau, bunga2 yang segar dan mekar .. kerana tiadanya pokok maka tiadalah penghasilan oksigen

Cehh ajet2 .. 
lebih kurang landskap arkitek(LA) mcm ni lah .. orang duk cakap asal LA je mesti tanam pokok .. no !! it's not just that ..

kalau stakat nak tanam pokok dengan mak bleh belajar....dengan nenek bleh belajar..
tak payah amek degree ..

Dan alhamdulillah keluarnya keputusan UPU hari tu ..
walau hati ini mengharapkan dapat temuduga Architecture ,

namun hati ini sangat bersyukur kerana setiap takdir Allah itu ada hikmahnya..
dan alhamdulillah tempat yang sama jugak = UTM ..

Aina sekarang dah nak dekat akhir sem 1 (baru) ..

Tapi sangat sangat banyak story nak share .
But for today Aina just share how were the projects ..

For first sem . kami ade 5 project ..
dan Aina sekarang tengah final project ..

Haa... untuk projek2 ni bawah subjek Basic Studio ..
Setiap sem akan ade subjek ni ..
dan subjek ni lah paling banyak assignment.. fuhh

Dan yang best nye subjek ni takde exam ..
100% based on our projects ..
On this subject, we have two lecturers
which treat us like their son and daughter...
lecturer yang paling kite rapat adalah these Studio Masters ..
but sometimes we have problems which,
nanti akan ada dua mazhab .. hehe ...

nanti atas pilihan kite la nak ikut pandangan yang mana satu ..
but please dekat sini jangan nak buat kerja cincai2 ..
(cause i've done it and i regret it ! )


sebab studio master yang bagi markah ... beware keyh!

First Project :
Tshirt Design ..
Kami dibahagikan kepada 3 kmpulan ..
Art Nouveau
De Stijl
Pop Art
Aina dapat Pop Art group ..
so sepanjang projek , i've to consider this style ..
 


Haa this is my design which alhamdulillah i got A
eventhough macam tak layak.. haha ..



Second Project :
Doodle on Canvas..
Project kali ni just to burst up our mind
supaya think out of the box ..

Sebelum buat atas canvas,
kitorg kene bagi dua design dulu on A3 paper..
then crit dengan lecturer
and then kalau lecturer kate bleh proceed...
then we can proceed on canvas.

  
And these are some of our product ..

Third Project :
Haa yang ni paling best ..
We have to design garden furniture a.k.a bench .
Yang bestnye bukan stakat design,
but we have TO MAKE IT !!!
 
The material is Sludge
which a waste from the cement factory which we want to recycle..
but not 100% Sludge la,
ade campur cement jugak,pasir, air ..
Dan kami bekerjama dengan Holcim company for this project
Bench yang terpilih,
Holcim akan produce another same product which they will
send to sekolah2 yang terpilih .
Alhamdulillah projeck ni suceed !

walaupun ade tragedi ,

one of our student retak jari
because try to angkat bench ni ..
which can be consider as serious incident ...
lagipun salah kami jugak

kenapa memandai nak angkat sendiri bench tu kalau  tahu berat
sepatutnya bagi dekat pekerja kat situ buat..

Haa bawah ni some of our product ..





Fourth Project :
Sculpture ...
yang ni we have to make from natural material ..
berbanding dengan projek lain ..
projek ni paling short mase yang lecturer bagi ..
in a week je kena siap ,
dan masa tu cuti midsem ..
dan cuti kami dicerobohiiiii uwaaaa ...

cuti macam tak cuti
because assignment sangat banyak uwaaaaaa.


For this project, kitorg diberi 2 site ,
kami kena buat site study dulu before cipta sculpture ..
These are some of our product again ..

 

OKayyyy ...untuk final project still in progress..
So, i'll update later kayh ?

And i tell you, course ni sangat seronok
sebab sangat banyak aktiviti luar rather than in class je selalu..
 
But i tell you again..
dari segi cost tu,
banyak la jugak kene pakai duit sendiri ..
Tapi memang best .. banyak trip ..
and later i'll post later about our trip kay ?
Alright daaaa ....
 

Jumaat, 21 Ogos 2015

Pondok Lubok Tapah , Pasir Mas, Kelantan

Bismillah ..
2014
Ok mase lepas SPM dlu, ye la time cuti panjang an . tipu la kalau tk pernah bangun lewat kan kan kan ??Photobucket  hehe.. so , aina ade nenek, we call her 'nani' .. it's because 'nani' is panggilan untuk nenek, dlm bahasa India.. well, kami kturunan India, cuma jauhh sgt2 la .. hohoho. 
so nani dah lame dah nak sangat pegi pondok .. so, since i am so so free that time, aina pun ajak la papa pergi survey pondok ape best dekat kelantan.. firstly we went to Pondok Pasir Tumboh, dipendekkan crita kami taknak duk situ sebab, dia tersaaaangat la zuhud.. perempuan semua wajib pakai JUBAH HITAM ONLY !!! and wajib pakai PURDAH ..  dan tempat tinggal dia pun, sangat zuhud. tak salah pun sebenarnye, smua ade pilihan masing2 .. but not for us .. huhuhuuhu..


So, kami pun pegi la Pondok Lubok Tapah which is dekat je dari rumah aina .. dalam , 2km la .. tempat die menarik, macam ASRAMA .. yupp, masjid pun ok la . Asrama lelaki kat luar daripada masjid, means kene lintas jalan la, tak jauh sgt, asrama perempuan kat dalam kire lagi dekat la dengan masjid..


                         ( Asrama Lelaki )

                             (Asrama Perempuan )

                      (Tangga Asrama Perempuan)

              (Kerusi batu di Asrama Perempuan) 


Aina sangat2 syorkan untuk pelajar yang nak habiskan cuti sem, belajar agama kat sini.. Pleasee pleasee datang la kat sini..  tak menyesal pun. tak mahal pun bayar.. Untuk warga tua pun dialu2kan sebab dia ada macam rumah kecik boleh nak sewa, nak duk sorang2 ke ..

Ok, asrama perempuan .. satu aras ada 4 rumah, satu rumah ada 2 bilik, 1 toilet, 1 ruang tamu, 1 dapur( tapi takde peti sejuk or dapur gas la.. prohibited ! cume ade sink,and water heater..boleh buat air panas malam2...pinggan gelas puna ada) . Dulu mase aina duduk situ, takde katil lagi, kene bawak tilam sendiri, tapi sekarang, dah ada katil.. satu bilik, ade 6 katil, ada 2 almari.. Tingkat paling bawah sllunye untuk warga tua, tingkat 1,2 dan 3 bru untuk pelajar.

Sebelah asrama perempuan ada kantin(untuk prmpuan) .. ada meja krusi smua.. makanan yg ade yg aina prnah beli, nasi lemak, nasi gulai ayam, gulai ikan , mcm2 la.. nk beli hari2 pun boleh, nak tempah untk sbulan terus pun boleh, means that bayar terus la sebulan tu, then boleh amek je ...
dekat blakang kantin ni, ada macam sungai kecik, which boleh dipanggil, lubok.. haa maybe tu la kut terhasilnya Lubok Tapah.. entohler..
sekeliling lubok tu , mcm ada taman2 bunga la skit..


           (Pintu Kantin Asrama Perempuan)


              (Dalam Kantin Asrama Perempuan )
Kaum hawa ni , dijaga skit. laluan untuk ke masjid kene lalu dekat laluan tertentu, takleh sesuka hati lau jalan lain, sbb dia nak jaga tak nak kasi terserempak ke ape dengan lelaki.. nanti jadi drama melayu plak kan terlanggar la main2 mata la, main hantar2 surat la,,, choii.. 
org dtg nak buat ibadat la !
dekat sini, budak2 umur 20tahun ke bawah takleh bawak fon.. kalau nk bawak jugak kene warden pegang.. nak gune, kene bagitau warden lah..


             (Laluan Kaum Hawa)

Dekat pondok ni, ada satu masjid, which untuk perempuan and lelaki , dan ada satu surau, untuk prempuan sahaja .. perempuan selalu banyak aktiviti kat surau ni la, lelaki, kat masjid tu je..
lelaki ni, aina tak pasti sangat ape aktiviti dia, tapi setahu aina la, budak lelaki ni la akan selalu pergi kat rumah2 yg ade panggil buat majlis kesyukurn ke, majlis khatam quran ke, haa.. diorg akan pergi naik van . bukan sebuah je la.. ade banyak..


                 (Masjid Pondok Lubok Tapah)


              (warna pink .. Surau Perempuan )


                       (Rumah Warden)

and dekat sini, perempuan wajib pakai tudung labuh and jubah or baju kurung, tp warne bebas la.. dekat sini, pakai baju muslimah dengan kain pun diorg pndg pelik, ni kan nk pkai sluar, mmg tak ar..


haa dekat asrama perempuan , kami ada kakak2 yang akan menjaga kami smua..boleh dikatakan macam exco la.. akak2 ni yang tinggal tetap la kat sini.. pljr lain ade je yg duduk skejap2 isi mase lapang kan...
sembahyang 5 waktu, WAJIB pergi masjid.. and sembahyang Jumaat kalau nak pergi boleh, taknak pun tkpe.. sllunye smyg Jumaat untk prmpuan, dkt surau prmpuan tu.. bile masuk waktu, akak2 exco ni akan tekan siren suruh kami smua turun pergi masjid.. 
mcm khidupan asrama la.. pastu sape yang tak pergi, kene amek nama, pastu kene denda..

malam jumaat sllunye kami kene berkumpul, sape yg tak pergi smayang, die akan panggil suh gi depan.. kalau ada buat hal, die tegur smua.. yg tak pakai stokin/sarungkaki ke..

 and setiap malam, sebelum tido, kami akan bkmpul dekat bilik exco, untuk bace almulk, and zikir2 skit..


ok , dah habis intro, skrg nk cerita how was life here.. (oii baru intro panjang berjela ??!!)

.. hehe . meh lar nak story ni , dengar la..  
kehidupan aina hadapi kat sini.. walaupun sekejap .. haha..

On my first day, with nani, Kami angkut barang2 kami, naik bilik.. haa kami dapat tingkat 1 mse tu.. kesian jgk kat nani sbb kene naik tangga, umur nani 65.. sepatutnya duduk bilik bawah dngn kawan2 warga tua, tapi nani ckp tak slesa, sbb, ye lah, warga tua.. bau die.. paham2 la, bau minyak urut.. so nani xslesa..so nani duduk la dengan kami warga2 muda ni haa ..


mase angkut2 barang, masuk rumah, tetibe terserempak dengan sorang prmpuan ni,
"awak bilik ni jugak ke ?"
"hak ah sy bilik ni, baru je sampai"
"oh same lah ! saya aina (salam)
"ika :) " (nama samaran)
dlm rumah tu kan ada dua bilik.. satu bilik dh ade 4 org, bilik sebelah kosong.. so, kami bertiga la yg duduk dlm bilik tu.. aina, ika, and nani..

haa kami kene beli kitab, dalam 12 biji la..dalam rm100 lbih.. boleh pilih sbenarnya nak beli kitab ape.. and and and , kitab dia dalam bahasa jawi...  
ada jadual die, hari ni kitab apa , esok kitab ape.. sllunye die bagi ceramah drpd kitab ni, selepas subuh, mase dhuha, lepas zohor, and lepas maghrib.. lepas isyak, sllunye kalau pelajar perempuan, akan ade kelas mengaji .. haa dan lepas habis ceramah bace kitab mase dhuha, pelajar perempuan akan ada kelas fardhu ain.. serius la kelas ni bestt,,  bende2 belajar mase skolah rendah dlu , bljr balik.. kire fresh balik la.. untuk aku yg lagho ni, mmg ade la skit2 lupe kan,  so bile pegi kelas ni, rase refresh balik,

DAN bermulalah perkenalan aina dengan ika.. Ika ni,actually die kakak aina,, mase tu aina 18, die 19 .. tapi, we were like friends yg rapat, so tk pggil die kakak pun,, panggil ika je.. hehe.. and die direct mengaku dekat aina, yang dia tak pandai mengaji.. means, die tak kenal huruf sgt.. so die kene start from Iqra..  aina malas nak persoalankan latar blakang fmily, so I accept her as what she is now.. Subhanallah, die nak belajar.. die ada usaha nak belajar.. tu dah ckup untuk buat aina bangga dgn dia..  dan subhanallah, walaupun die tak kenal huruf, die boleh hafal surah yaasin ! die hafal melalui pendengaran.. dan untuk masuk sini , dia bekerja dalam setahun jgk, nak kumpul duit untuk masuk sini..

Ok, mule2 die belajar iqra dgn ustazah, lepas isyak.. tapi usaha dia tinggi.. lepas balik, sebelum tido die akan mintak izin aina untk ajar dia sikit2 iqra.. and esok lepas subuh, dia mintak aina ajar jgk.. dia amek iqra and letak depan aina, and suruh aina ajar dia.. lepas asar pun mcm tu.. malam lepas isyak, die belajar ngan ustazah. dia usaha sgt nak bagi habis cepat iqra sbb , smgt ni ,nak pandai bace Quran..
 Allahurabbi.. kite dulu kecik2 tk smgt mcm ni kan ?   huhuhu..

and mase bace kitab, kitab tu kan dalam jawi.. so ika tak beli lg kitab tu sbb tk reti bace, so she will sit beside me and aina tunjuk kat dia, ni die tulis 'al quran', ni die tulis 'iman', ni die tulis 'pahala' .. and she was so so so bersemangat belajar.. seriously.. 
aina jadi rapattt sgt dgn dia ..

haa, dalam rumah kami. dkt bilik sebelah, ada 4 org gadis.. dua berpurdah, dua lagi tudung labuh.. ada satu malam tu,lepas habis kelas mengaji, kami berkumpul kat ruang tamu.. minum2.. borak2.. sorang kakak ni, dalam umur 22 la, die tgh chating2 dekat tab die.. kami pelik la tgok die senyum2 je..  aina pun terrrrtanya , akak chat dgn sape.. die ckp ape taw ? HUSBAND DIE.. wuuu dh kawinnn rupenye.. haha, kire perhubungan jarak jauh la.. PJJ .. husband die belajar lagi.. so nanti husband die dh habis belajar, baru die duk skali.. haa giterrr.. die tunjuk la diorg punye wedding.. mmg simple dan beradat.. akak tu pakai purdah..

and , sebelum aina dengan ika rapat dengan kakak2 ni, sbnrnye kami ade la buat salah.. water heater, kami kadang2 lepas gune , tak tutup suis.. tandas tk tutup lampu.. so, akak2 ni, die tegur dgn cara, tampal nota .. hahaha  mase tu lawak jugak la bile tibe2 ade nota.. pastu mcm2 lagi la kslhan kami.. last2 kami brdepan dgn akak2 tu and mntak maaf.. and ,deal, kami pun rpt.. haha..

haa, aina dgn ika jgk ade kenal dgn sorang adik ni, dia orang Kemboja, die dtg bljr kat sini.. tapi ye lah, die kene ade passport smua la.. rmai jgk sbenarnye org Kemboja yg blajar kat situ.. and seriously aina nk ckp,ORANG KEMBOJA CANTIK CANTIK !!!  huhuhuh.. putih je kulit.. nak tahu ape rahsia ? nanti aina crite.. budak ni name die Aini, die tak fasih sgt ckp mlayu, tapi kite paham la, cume kne dgr btul2.. kdg2 kene suruh die ulang dua kali .. hehe..
dekat asrama, ada satu rumah ni, untuk budak2 kemboja je.. haa sbb tu la diorg tak fasih sgt ckp mlayu.. duk bkumpul same2 die, cakap Kemboja.. pergghh ta paham lamsum..
ada satu malam ni, diorang buat jamuan la.. so kami pergi la rumah diorg.. mase tu la kami kenal rmai budak2 kemboja yang peramah.. 
and mase tu la, diorg perkenalkan produk yg diorg pakai.. bekas die kecik je, warne kuning.. aina ngan ika berminat la nk try ,tgok org kemboja cntik2, nk cntik jgk. hahaha.. so kami beli, harga rm25  .. tapi skejap je pkai.. haha.. sbb kebetulan mase tu aina pakai produk lain, malas la nak cmpur2 produk kan.. so, hasilnya,, tak dapat la cantik mcm diorg. hukhukhuk.. 

satu hari tu, aina dapat berita daripada kawan, yang aina dapat temuduga Darul Quran.. so, aina nak sgt2 la pergi... mase tu la aina start keluar dari pondok.. tapi nani still stay sane smpai skrg.. hajatnye awal2 tu nak pergi temuduga je.. tapi bile dh duk rumah, aihh, lupe plk nk pergi balik.. hehe.. ye lah, bile dh dpt fon. laptop.. bende2 lagho mcm tu, sush nk tggal... haduihhh ..rugi rugi..  2 bulan lepastu , aina dapat Matrikulasi.. so , sejak pada tu tak pergi dh la pondok..
and sejak pada tu, nani pindah duduk bawah, sbb sakit kaki kan, naik tangga.. maka tinggallah nani bersama sahabat2 warga tua itu..

and minggu lepas, (tahun ni, 2015) , aina bawak kereta pergi pondok sbb nak amek nani , nani nak balik, sbelum ni selalu je pergi amek tapi slalu tak sempat jumpe ika.. kire stahun jgk la.. dhlar tak contact sgt sbb die pun takleh bawak fon kan.. so critenye, minggu lepas, aina jalan nak pegi masuk asrama...  aina jalan mase tu tunduk bawah,tibe2 dekat junction tu, hampir2 terlanggar sorg prmpuan ni.. aina angkat muka,   and kami same2 excited !!   IKA RUPENYE !! ya Allah rindu sgt mase tu.. peluk punye peluk tak habis2.. macam nak nangis pun ade.. huhu.. ika bagitau die sekarang dah mule bace Alquran.. dh habis Iqra and Muqaddam smua.. Subhanallah...

Jadi begitula alkisahnya Aina di Pondok Lubok Tapah.. 

 Tak rugi pun spend sikit mase cari ilmu akhirat.. tapi jangan tinggalkan dunia.. kejarlah akhirat nescaya dunia mengejarmu..jangan kejar dunia, nanti akhirat meninggalkanmu..
aina pun harap2 nanti cuti sem , dapat pegi lagi.. Inshaa Allah ..



Assalamualaikum.. jumpa lagi ~