Halaman

A good day for a good people

A good day for a good people
Be nice to all creation on Earth , that's the real happiness

Sabtu, 27 Jun 2015

Temuduga Senibina UTM 2015

Bismillah

ok kali ni seperti yang aina cakap hari tu nak story pasal Temuduga yang aina pergi hr tu .. kenapa aina nak share ?
green scarf 17
 sebab aina rase adik2 atau senior2 ke yang akan pergi kos degree ni, have to prepare lebih.. sebab ia tak seperti yang diharapkan .. huhuhu .. bukan ape, maybe tahun ni die nak buat lain dari yang lain ke .. experiment mgkin ? haishh ..
crazy monkey 043

Okay , untuk UPU , aina apply course Senibina ni , first choice .. sebab , yeahh, i just love to see amazing buildings , amazing sketching of the buildings!
crazy monkey 040
yes, it's like, can you imagine, from the drawing, that only comes from your mind, then you can make it, becomes true! i just love to see the dream that comes true .. tapi sebenarnye banyak lagi sebab kenapa i love architecture .. (lain post kay ?)

Back to the story , mase tahu dapat temuduga ni pun, lepas kawan recommend suruh check dekat website.. and i have one more friend that got this interview.. But she got letter from that university .. and i don't .. so , i have to check it my self .. once aina dapat tu .. ape lagi, seronok ar..
tv baby 16
eyy bukan senang taw nak dapat tu .. UTM kott.. the best archi or engineer school okay ! haha .. takk, bukan nak bangga .. just , appreciate this gift ..
whistle white cloud
alahh bru temuduga , anything can happen.. tapi,, pleaseee, doakann,, nakk sgt2 course ni , and UTM ni ! because my untie had been there once, and she told me , UTM is the best ! because die punye kolej cukup2 untuk pelajar2 die, tak payah nak pegi sush2 cari rumah sewa mase tahun kedua tu .. u can live in there for 4 years of degree ! sape taknakk ..
tv baby 08

Then , aina berpakat la dengan my friend tu untuk jumpe kat UTM nnti .. and, ohh this interview, we kene pergi UTM KL .. untuk interview la, untuk this course, akan amek dekat UTM Skudai, Johor ..

haa ape yang menyedihkan , i have to make one choice only  ..
either untuk jadi Facililator matrikulasi kelantan mase tu, or this interview..

sedih laa jugak.... sebab dah seronok sngt dah nak pergi facy tu, tapi xdapat pegi
sebab interview ni ... sedihnyee... takde rezeki nak wat camne..

takpelah , nanti satu hari, bleh pergi lagi sane, bukan jadi facy. tapi ?
Bagi talk sebagai seorang yang sukses dalam profesion architect.. wahhh! Amiinn !


ok so, a week before the day, aina search lar kat google, cem mane interview untk kos ni ..ape yg diberitahu dalam setengah2 blogger, die kate ade due sesi temuduga , satu , u just have to draw, dalam mase sejam.. and second, akan ade sesi temuduga face to face lah dengan interviewer tuh ..

ok for the first session, die akan letak bongkah ke , atau botol ke kat depan korang, lepas tu , lukis, shade ke sketch ke , mengikut sudut pandangan masing2, without using ruler .. that what i've been told from the blogger.

but u know what ? kecohh kut lepas pegi tu .. mase masuk bilik tu , die bagi satu kertas, tak tak , bukan satu , banyak muka surat jugak , ujian bertulis ! perghh .. tak expect la die nak bende tu ..
tv baby 10
 aina dahla bawak pen sebatang je, yang lain semua pensil 2B , B ,3B  , H and so on .. die tanye ape taw ? contoh soalan die .
" Berikan 3 buah bangunan yang menjadi kebanggaan negara Malaysia, dan nyatakan ciri2 unik bangunan tersebut .."
" Bagaimana terjadinya pemanasan global , dan apakah lengkah untuk mengelakkan fenomena tersebut "
Pleasee.. i'm not yet architecture ..

tapi tu lah .. dunia zaman sekarang, if u want something, make reseacrh before u choose it .. seriously ... ye lah, dunia IT ,.. search je kat uncle google  ..
lepas tu , korang kene lukis logo ... lepas tu kene bezakan rumah batu dengan rumah kayu .. Ya Rabbi, banyak kut soalan nak jawab dalam mase sejam. nak melukis lagi ..
Part yg menguji kreativiti bile die bagi satu curve line, lepas tu sambung sendiri..
sambung macam mane nak smbung sampai lah jadi satu  bentuk, yang logik. fuh...


And soalan lasstttt skali ...
"Lukiskan bangunan masa depan "
Ok yang ni , aina fail sebab aina tak bace betul2 soalan die !!!!
drop cute cat
Aina ingat die suruh lukis bandar taw.. aina pun lukis bandar la, syok ni ,
buat dua mata perspektif ... siap shading2 bagai ..

Ok memang untuk sesi pertama aina tak puas hati sebab tak cukup masa ... !
Tapi untuk sesi kedua bestt.. sebab interviewer die peramah la.. hehehe
cute milk bottle
And interviewer ade bagitau jugak yang dapat interview ni , 1000 lebih.
Dan tahun ni, nak tau tak brape je yang UTM nak untuk course ni ?
40 ! out of thousand.. perghh ..
disturber milk bottle
 memang gerenti yang terbaikkk je la dapat ..
dahla ramai jugak chinese apply course tu ..
banyakkalah berdoa..

Mase sesi ke2 tuh , alhamdulillah puas hati jugak ..
replete milk bottle
banyak jugak borak dengan puan tu ..
die tanye, kenapa nk jadi architecture,..
haa yang ni, tau tak, die suh speaking !
aduhh.. fail la.. huhuh .. try la jugak , biar lerr skipping tak skipping..
and die tanye jugak latar belakang mak ayah ..
aina ckp la, my mom and my dad , engineer,.
so banyak la about this engineer life i knew from them..
yeahh actually, it was very tough !
tv baby 11
dulu pun aina selalu jugak ikut mama pergi tengok kilang2 elektrik ..
tengok kincir angin, macam terhasilnya elektrik daripada kincir angin tu ..
tapi yelah, mase tu tak matang sangat lagi, so tak amek tau sangat lagi.. huhu
rase rugi plak .. yang aina tau mase tu, nak ikut mama pegi jenjalan. kikiki..
mama papa selalu ckp, ramai je yang amek course engineer,
tapi,jadi lecturer last2,.. huhuhu .. but they have suceed sampai sini ..
alhamdulillah .. mama .. electrical engineering..
papa,,mechinal engineering, but now die kerje as pengurus kuari..
so, tak lari sangat la from course yang papa amek ..
i also have interest on this course.. engineering..
yupp, aina apply.. but not first choice..
i want something different, tapi ade kaitan jgk kan .. hehe ..
crazy monkey 011
ok interviewer tu ade tanye jugak pendapat pasal , PT3, isu semasa la..
and, haa, die ade jugak check depan2 kite, die komen pasal kertas exam sesi first tadi ...
yg ni die cakap malay je lah ..
dan die macam mengeluh jgk tengok aina salah bace soalan.. huhuhu ..

and part paling best, die tanye hobi ape selain melukis..
aina jawab. tengok movie ! huihuihui.
die tny movie ape..
dalam kepala aina mase tu , Hunger Games.. kah3
ape lagi, kami pun bercerita sakan la pasal Katness dengan Peeta tuh .. fuhhh..

tak sabarnyee nak tunggu Mocking Jay part 2 . huhuhu..

Okay .. kesimpulannya ,, just get prepare for every single situation..
please expect the unexpected.. kalau taknak sakit jantung ... huhuhu..
Gudluck !





Khamis, 4 Jun 2015

Muqaddimah

Bismillah ..

Haa nak mula balik story kat blog nih . But aina malas nak letak gambo, sebab lmbt nk upload, so i just nk story mory .. Tapi kadang2 kalau tak banyak gambar orang tak bace sgt kan , yelah orang kan selalu buke blog, scroll2 tgok gambar je ..
(sebab aina pernah buat macam tu hehehehe ) .
Tapi kat sini, hanyalah tulisan dan mungkin sedikit emoticon , haa ..
Taknak bace tak kesah .. yang penting ainableh story weee..

Ok now, Aina dah tamat pengajian di matrikulasi .. where ? KMKt , Kolej Matrikulasi Kelantan .. matrik kesayangan tuh .. hehe memang la kesayangan dah yang ni je aina pernah pergi ..
aina pun tengah tunggu result UPU , hari tu ade interview untuk kos Architecture kat UTM .. nanti lah aina cite balik macam mane sesi temuduga tu, tersa terduga jugak lah.. huhu .. and banyak nak story psl temuduga tu ..

Time cuti ni, aina duk rumah aje.. fewwhh.. 'aje' tu kene buang .. sebab duk rumah tak duk sesaje pun ... kne buat kerja rumah .. mintak ngan parents nak keje, tapi diorang tak bagi.. entah, katenye takut penat lah , sebab aina perempuan la , ape2 pun, they know better right ? So, aina stay rumah , and jadi surirumah 'tanpa suami ' . haha ..

Aina kene masak untuk adik2 waktu tengah hari, waktu adik2 balik sekolah .. Kene lipat kain ( kadang2 gilir ngan mama ) , kene basuh baju (sendiri punye je haha ), kene selalu isi air kosong dalam peti kalau kehabisan air.. haa dekat rumah , gune satu machine ni untk tapis ar.. haa so takyah susah2 nak masak air atas dapur, tunggu stgh jam, pastu bunyi 'fwiiiiii!!!' , kene pergi tutup, pastu panas, kene sejukkan.. haaa leceh kan ? tapi untuk machine ni, bukak je, terus kluar air yang ditapis , tak panas plak tu . haa .. and selainnya kene bersih2 rumah camtu la ..

okay dekat rumah , aina suke tengok tv.. especially cite kartun.. weee, sebab cite kartun tak banyak konflik yang pelik dan memeningkan dan menyampah kadang, so bile tgok kartun, indahnyaaaaa duniaaaaaaa dengan warne warni hihihi..
okay lah gtg ..  sambung nanti .. http://matcuoi.com

Takut ? Allah ade ...

Nampak confident ? Nampak relaks ? Nampak chill ? Takk.. dalam diri terlalu banyak ketakutan.. takut dengan mulut ni, takut terkeluar perkataan2 yang boleh mengguris hati orang . takut kehilangan orang2 yang disayang.. takut dengan dosa2.. takut hantu (erk??) .. takut tersalah langkah .. takut terlalai dari ibadah ... takut dengan kate2 orang tentang pakaian ni.. sbb pakaian melambangkan peribadi .. Allah .. takutnyee.. takut terlalai dari tugas seorang muslim .. Tapi, selagi aina tahu aina ada Allah, yang tak pernah judge kite, yang tak pernah putus asa memberi harapan kepada kita dengan dugaan , yang tak pernah tinggalkan kite keseorangan . maka aina belajar .. belajar untuk berdiri.. bangkit dan hadapi segala ketakutan .. maka dengan itu .. aina ....... senyum

( Walau aina tahu aina dah tersalah langkah .. maka apa lagi pilihan yang aina ade .. aina perlu teruskan hidup .. dan menunggu takdir Allah tentang jodoh aina... )