Halaman

A good day for a good people

A good day for a good people
Be nice to all creation on Earth , that's the real happiness

Selasa, 9 Ogos 2016

Cuti Sem 2 Bulannnnnnnnnnn!

Alhamdulillah selesai Tahun 1 !
Haha ape nak kecoh. Baru habis tahun 1 .

Well, u never know how hard I struggle to finish this year... Sobss



2016 !! Its 2016 !! and i'm 20 !!
Sekarang baru aina rasa, menjadi dewasa itu terlalu banyak komitmennya .

Yg budak2 tak sabar nak jd besar tu,
i hope u had a wish to permanent your age !
Tak best jadi dewasa dikkkk.. huhh..

Tapi, ini kehidupan.. macam2 mana pun, u gotta move on .


Campus life.. huhhhh..

Ada yg menyedihkan..
Ada yg menggembirakan..

Ape yg sedih ? Bila cerita bab hati , iman, sosial.. hmmmmm

Ape yg gembira ? Bila cerita bab jalan2 ! Pengalaman ! Outdoor Classes !



And nowww , sampai waktu cuti sem .
2 Bulan ! Wey nak buat ape 2 bulan kat rumah ??!


Ok this is Aina . Aina tak suke duduk diam .
Ada hari aina akan rehat je kat rumah...
tapi akan ada hari Aina akan terlintas , nak buat mcm2 .

huhu..macam2 mane pun mesti cari something that i can spend my time.


So here..
My best friend.. bff sejak form 4 ..
Bff yg always faham- memahami, cehh..hehe


This special girl.. perkenalkan aina dengan satu persatuan NGO .

Darul Anuar..

Which under Aksima, gabungan Darul Anuar and Akademi Simfoni Anuar.

This organisation baru ditubuhkan lebih kurang 5 tahun .. sangat2 baru .
So kebetulan masa tu ada Bengkel Solat Nabawi.
And they need facililator..

Bengkel ni untuk pelajar sek rendah .
So, best bile ajar budak2.. lagi2 tentang solat .
Ibadat utama seharian kita ..
Seronok mengajar budak2 ni ..

Sebab mind diorang , are like, sangat dahagakan ilmu ,
Budak2 ni kadang suka taw bila kita nak start bercerita.
so kalau nmpk budak2 ni distract ke, hilang fokus, buat je ayat mcm ni..
" Haa akak ade satu cerita. nak dengar tak ?"
" NAkkkkk!"


It's fun to learn together with them !
Iyupp, Actually when we teaching, we're also learnig from them.
Bila kita ajar the kids basic things about solat, wudhuk.
kita sedar, kalau benda basic ni pun susah untuk kita explain to them,
how can we expect we gonna be a productive muslim?


Second activity, Darul Anuar bergabung dengan Sinar Qalbu,
Kami bantu menjayakan program "Kuasai Sifir Tanpa Hafal"
And yuppp i also learn new things here.
Actually benda ni dah diajar, masa kita kecik2 dlu
But not frequently used by students,

sebab pilihan kita , bila nak jawab math je, kalkulator
alahaii..
Bila masuk bab mengajar ni, yang jadi syok nye
when the kids excited to learn new things !
Ye lar, kalau kita je sronok mengajar,
Tapi budak2 taknak belajar pun,
Tak syokk ahh ..


Im going on this shortly.

Thirdly, we're being counsellors for girls.
Yes, SMK Zainab 2 .
Kami dapati sekolah ni banyak masalah,
yeah well, girls ni banyak dilema skit.

The best part dalam Counselling activity ni,
kami bahagikan ikut kumpulan. lepas tu kami sediakan kertas
And they have to express their feelings honestly on that paper.
But don't write their names.
Then after the programme, we will read their expreesion.

Ni macam satu kajian la,
apa sebenarnya masalah2 remaja sekarang yg dipendam.


Nak tau tak contoh2 masalah mereka2 ni?
Mostly of course, about boyfriend.

Gaduh dgn boyfriend, boyfriend duduk jauh..
Aina bukan nk cakap ape,
I hope they don't repeat my mistakes.
Bercinta waktu sekolah, tak kemane dik oii..

Tapi tu lah, Waktu tu, kita memang tak sedar apa kita buat.
Curiosity of teenagers are so high !



But i'm proud of some students..
She said that, dia sedih ayah dah takda and
dia nak belajar sungguh2 sebab nak buktikan
yang dia anak yang berguna.

ada yang rasa sedih sebab mak ayah gaduh hari2.
ada yang rasa lonely .

From these exprience, i learn that.
Mengajar ni bukan sekadar terletak pada apa yang ingin diajar..
Tetapi, BAGAIMANA CARA anda mengajar..


Wallahua'lam

Selasa, 23 Februari 2016

What had i learn

Bismillah

Haa dah masuk sem 2 untk degree ni ..
Alahh baru sem 2 , choii ..



But still nak story about new things i have learned..
Learning from mistake.. yes ..


Teringat lagi tekanan mase sem 1 ..
ya Allah .. teringat mase final project paling stres..

yang jadi stresnye bukan apa taw ,
bile kite dh decide nak buat ape,
of course kene buat layout skit2 of something that yg kite nk buat ..
and bile tnjuk dekat studio master (SM) , kene kritik , and kene betulkan balik.
itu normal lg..
so buat lah balik, exatcly the things that mcm die nak la ..
lepas tu tunjuk balik pada SM, then die kritik balik ..
yg kte buat tu tk btul.. which actually kite dh ikut ape yg die nk suh buat tu ..
then kene betulkan balik..

and FYI actually studio master ad 2 taw ..
and FYI jugak , both of them have different opinions,
different minds, different critics..
yes ..



and bile kite buat ikut cara SM 1 , pastu esoknye SM 2 tgok ,
she will said " eh bukan ke u should do this n this "
"tapi madam , hr tu SM 1 ckp takleh buat like this n this "
"eh tapi boleh je sebenarnye like this n this "

YEAHHHH the very painful thingsss !


bile borak dengan senior, they said it's normal things
sampaiii lah habis degree..
TAPI .......
bile mengadu dekat lecturer ..
they said something that open up my mind ..

" Sebenarnye, bende ni melatih kite untuk kerja nanti .. Sebab nanti kerja , kita kene jumpe client, kene cooperate, and client usually have different mind with us.. hari ni nak mcm ni mcm ni.. esok, tukar plak, nak yang lain ... pastu kene cooperate dengan engineer, contractor.. These things la kadang2 mengajar kita untuk kawal emosi, kawal communication, tahu nak handle mcm mane "



YUPP.. and i agreed with that .. so for sem 2, i have a new mind, and new spirit..
Inshaa Allah i will do better..