Halaman

A good day for a good people

A good day for a good people
Be nice to all creation on Earth , that's the real happiness

Ahad, 6 Disember 2015

Landscape Architecture

Bismillahirrohmanirrahim

Alhamdulillah ye anak2 , kita masih bernafas dengan udara yang segar

di mana oksigen yang kite sedut ni merupakan proses prtukaran daripada karbon dioksida yang dilakukan oleh pokok2.. jadi hargailah pokok2 yang hijau, bunga2 yang segar dan mekar .. kerana tiadanya pokok maka tiadalah penghasilan oksigen

Cehh ajet2 .. 
lebih kurang landskap arkitek(LA) mcm ni lah .. orang duk cakap asal LA je mesti tanam pokok .. no !! it's not just that ..

kalau stakat nak tanam pokok dengan mak bleh belajar....dengan nenek bleh belajar..
tak payah amek degree ..

Dan alhamdulillah keluarnya keputusan UPU hari tu ..
walau hati ini mengharapkan dapat temuduga Architecture ,

namun hati ini sangat bersyukur kerana setiap takdir Allah itu ada hikmahnya..
dan alhamdulillah tempat yang sama jugak = UTM ..

Aina sekarang dah nak dekat akhir sem 1 (baru) ..

Tapi sangat sangat banyak story nak share .
But for today Aina just share how were the projects ..

For first sem . kami ade 5 project ..
dan Aina sekarang tengah final project ..

Haa... untuk projek2 ni bawah subjek Basic Studio ..
Setiap sem akan ade subjek ni ..
dan subjek ni lah paling banyak assignment.. fuhh

Dan yang best nye subjek ni takde exam ..
100% based on our projects ..
On this subject, we have two lecturers
which treat us like their son and daughter...
lecturer yang paling kite rapat adalah these Studio Masters ..
but sometimes we have problems which,
nanti akan ada dua mazhab .. hehe ...

nanti atas pilihan kite la nak ikut pandangan yang mana satu ..
but please dekat sini jangan nak buat kerja cincai2 ..
(cause i've done it and i regret it ! )


sebab studio master yang bagi markah ... beware keyh!

First Project :
Tshirt Design ..
Kami dibahagikan kepada 3 kmpulan ..
Art Nouveau
De Stijl
Pop Art
Aina dapat Pop Art group ..
so sepanjang projek , i've to consider this style ..
 


Haa this is my design which alhamdulillah i got A
eventhough macam tak layak.. haha ..



Second Project :
Doodle on Canvas..
Project kali ni just to burst up our mind
supaya think out of the box ..

Sebelum buat atas canvas,
kitorg kene bagi dua design dulu on A3 paper..
then crit dengan lecturer
and then kalau lecturer kate bleh proceed...
then we can proceed on canvas.

  
And these are some of our product ..

Third Project :
Haa yang ni paling best ..
We have to design garden furniture a.k.a bench .
Yang bestnye bukan stakat design,
but we have TO MAKE IT !!!
 
The material is Sludge
which a waste from the cement factory which we want to recycle..
but not 100% Sludge la,
ade campur cement jugak,pasir, air ..
Dan kami bekerjama dengan Holcim company for this project
Bench yang terpilih,
Holcim akan produce another same product which they will
send to sekolah2 yang terpilih .
Alhamdulillah projeck ni suceed !

walaupun ade tragedi ,

one of our student retak jari
because try to angkat bench ni ..
which can be consider as serious incident ...
lagipun salah kami jugak

kenapa memandai nak angkat sendiri bench tu kalau  tahu berat
sepatutnya bagi dekat pekerja kat situ buat..

Haa bawah ni some of our product ..





Fourth Project :
Sculpture ...
yang ni we have to make from natural material ..
berbanding dengan projek lain ..
projek ni paling short mase yang lecturer bagi ..
in a week je kena siap ,
dan masa tu cuti midsem ..
dan cuti kami dicerobohiiiii uwaaaa ...

cuti macam tak cuti
because assignment sangat banyak uwaaaaaa.


For this project, kitorg diberi 2 site ,
kami kena buat site study dulu before cipta sculpture ..
These are some of our product again ..

 

OKayyyy ...untuk final project still in progress..
So, i'll update later kayh ?

And i tell you, course ni sangat seronok
sebab sangat banyak aktiviti luar rather than in class je selalu..
 
But i tell you again..
dari segi cost tu,
banyak la jugak kene pakai duit sendiri ..
Tapi memang best .. banyak trip ..
and later i'll post later about our trip kay ?
Alright daaaa ....
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

I Love Your words.. :)